The Eternal Flame

Az időszámításról

2019. március 26. 21:50 - Stray Breeze


23a92cb7eb6451f8e5660b8a2c428b18.jpgValinorban, a Fák Éveiben, a Nap és a Hold megalkotása előtt más időszámítást használtak. Ennek az alapját, mint azt már a korábbi fejezeteimben is írtam (és mint ahogy a Szilmarilokban is olvasható), a Laurelin és Telperion virágzásának váltakozása adja. Az akkor használt időszámítást természetesen át lehet váltani a miénkbe, a következő szerint: 1 valinori nap (12 valinori óra) = 3,5 nap a mi időnkben (vagy 84 óra.) Bővebben a valinori időszámításról ITT olvashattok. 

Namármost, azt tudjuk még, hogy Valinorban minden lassabban történik, mint a mi, felgyorsult világunkban, és tudjuk azt is, hogy 1000 valinori nap tesz ki egy évet. Ennek értelmében az általam elképzelt Áldott Birodalomban meghagytam az évszakok váltakozását (bár nem olyan feltűnő, mint az általunk megszokott világban), így mindennek megmarad a maga ciklusa, csak lassabban következik be a változás. A különbség annyi, hogy a tündék időszámításának megfelelően nem négy, hanem hat évszak van.

A mi időszámításunk szerint használt hónapokat megtartottam az egyszerűség kedvéért, ám akkor ezek szerint egy hónap nem lehetett 30-31 napos, hanem 83-84. Az én verziómban egyedül az április, május, október és november 84, a többi hónap 83 napos, így jön ki az 1000 nap.

Egyébként EZ a pöpec kis oldal bemutatja a tünde kalendáriumot, a különféle évszakok, hónapok és napok elnevezéseivel. Ennek alapján a fentebb említett Nárië hónap a mi júniusunknak felel meg.

A 13. fejezetben az általam megjelölt, 1179-es, Fák idejében számolt év egyébként teljesen független az Amani Évkönyvektől (Morgoth gyűrűje, Középfölde Históriája, 10. kötet), s majd egy későbbi fejezetben fogok magyarázatot adni erre a változtatásra.

Végezetül még egy táblázat az általam megtervezett valinori évekről. Minthogy Tolkien sosem írta le konkrétabban, hogyan zajlottak ott az évek, hónapok, ennyi szabadságot megengedtem magamnak. :)

valianyear.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eternalflame.blog.hu/api/trackback/id/tr9714718395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása